Smartlog v3 » Anne B » Jamen, en skole er også en forretning
Opret egen blog | Næste blog »

Anne B

Lidt om mit livs rejse

Jamen, en skole er også en forretning

12. Jun 2009 16:37, Anneb

På Højer Design skole har man sendt ungerne hjem lige før eksamen, fordi at man mente at der var nogle som havde drukket.

Jvf. kilder blandt eleverne, så fandt lærerne ingen fyldte flasker og de bad ikke ungerne om at puste i ballon, men eleverne var opstemte og det er ret unormalt på en skole lang vej fra ens egen seng vil jeg understrege. Så måske var der noget om det.

Det som undrer de tilbageværende elever og forældrene er at der først sker noget nu, da hele året har været fyldt med sådanne episoder.

Her er svaret klart. En efterskole er en forretning. Når skolen kontraktmæssigt er kommet i en situation, hvor at de er garanteret elevbetaling året ud, så skal eleverne være ekstra opmærksomme.

For skolen har også et andet hensyn at tage. De skal være strenge for at sende et kraftigt signal til eleverne året efter. Disse nye elever ved jo ikke at de stort set er fredet op til eksamnerne.

De forvirrende signaler har dog skab både en elevflugt og en kraftig debat.

Der er kun 49 elever tilbage ud af 75. Umiddelbart lyder det som et kraftigt frafald, men faktisk er det helt normalt hvilket forældrene i højere grad burde sætte sig ind i, så vi ikke får to parter der står så langt fra hinanden.

Jeg nævner i flæng Rens Efterskole, som mistede en tredjedel af eleverne, den nu lukkede Dueodde efterskole, Efterskolen i Kragholm der sendte 25 elever hjem på en gang og den nystartede Lille Vildmose Efterskole som måtte sende 10 elever hjem som følge af overdreven nul-tolerance.

Her står efterskolerne overfor et valg. Hvis de sætter rygning og alkohol nydelse som bortvisningsgrunde, så bliver de niche skoler for mindretal der hellere vil semi-fængsle deres børn frem for at lade dem forholde sig til vores højt-udviklede og indrømmet udfordrende ungdomskultur.

Det er en ærlig sag, hvis de ønsker at være gemmested for unge af forældre med dette behov, men så bør de melde mere klart ud, så unge ikke kommer i klemme ved at tro at de kan opføre som de gør ude i det almindelige samfund med alle de rettigheder som unge har i et demokrati.

Her er links til to debatter. I den første tråd har skolen afhørt en elev for hvad der faktisk er en kriminel handling, hvilket burde have fået dem til at tilkalde politiet, så den unge kunne få en retslig beskyttelse i form af en værge eller en person fra socialforvaltningen. Det er dybt kritisabel at forældrene ikke informeres inden afhøringen og viser at eleverne ikke har noget retssikkerhed på efterskoler, hvilket må siges at være en decideret skamplet for Danmark anno 2009 og i øvrigt også noget en tidligere Folketingspoltiker kritiserer.

Den anden tråd er den aktuelle debat om Højer Design Efterskole. Læs og fæld din dom.

Kommentarer

 1. Kurt Joensen
  27. Jun 2009 10:21
  1

  Jeg læste at økonomien i samfundet måske fremover sørger for at familier ikke får bragt dem selv ud i en situation, de ikke kan overskue.

  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2009/06/26/224714.htm

  Selvom det et øjeblik må føles som en nederlag for dem ikke at kunne opfylde Juniors ønske, så kan det blive en gevinst for især de unge i sidste ende.

  Efterskoler handler meget om at skulle lære at sælge ud af egne værdier for at kunne underkaste sig fællesskabet kompromisløst, hvilket beskrives i denne artikel fra Dagbladenes Bureau.

  http://www.dagbladene.dk/index.php?mod=news&area=1&id=21

  Men hvis ungerne ikke lærer at stå frem med deres egne input og bøje nakken når flertallet taler, så mister vi noget vigtigt i vores samfund. Jeg har på min arbejdsplads en del kontakt med udlandet og vi er involveret i globale projekter. Når vi f.eks. sender en opgave til Indien, så ved vi at oplægget skal være perfekt. Vi kan ikke forvente et modspil fra de ingenører vi sætter til at programmere. De er så underdanige at de rask væk programmerer eventuelle fejl ind. De er blottet for enhver kritisk sans og det er direkte skadelig for produkternes kvalitet.

  Jeg håber af hensyn til landets fremtid at de unge fravælger dette levn fra koldkrigen og i størrere grad foretager mere egoitiske valg i deres liv.

 2. Anonym
  6. Sep 2010 20:50
  2

  Det var da en ualmindelig latterlig titel, med ufattelig dårlig kilde information. Den eneste forklaring jeg kan finde på denne, er at den er skrevet af forstanderinderne: enten Åse-Lene eller Kirsten, som på ingen måde kan finde ud af at drive en efterskole. Det faldende elevtal er udelukkende deres fortjeneste! Kun få ud af de mange elever, der blev smidt ud for druk var rent faktisk påvirkede. Du skriver at det er ualmindelig at være opstemt på en skole? Det er en efterskole vi snakker om, og her er det fuldstændigt almindeligt at være mere end opstemt. Ligesom natterend er et must og gør opstemningen endnu større.

 3. Anonym
  6. Sep 2010 20:50
  3

  *Der skulle selvfølgelig ikke stå titel, men ARTIKEL.

 4. Jan R. Jensen
  8. Sep 2010 20:50
  4

  Der var ikke meget sjovt over at gå på efterskole. Det ar man har fået på sjælen følger en resten af livet.

Tags